Vyzrálá rarita v plné síle

Robert Urbánek

Vážení přátelé naší destilérky, 

obracím se na vás se sdělením, které mě osobně naplňuje opravdu silným pocitem radosti a hrdosti. 

Na náš e-shop jsme právě umístili Little Urban Cask Strength Gin. Je to doposud naše nejraritnější láhev. Jedná se o 6 měsíců, v jalovcových sudech, stařený London Dry Gin, jenž stáčíme v plné sudové síle 79 % alkoholu, takže ho při lahovávní neředíme vodou.

Proč a jak vznikl unikátní stařený Gin v sudové síle?

Vznik našeho stařeného ginu v sudové síle byl vlastně na počátku takovým omylem. Mladší než já mě naučili říkat, že je to takový fuck-up.

Když jsem dovezl ze Srbska první sudy ke staření našeho ginu, hledal jsem co nejefektivnější cestu ke konečnému destilátu. Vzhledem k tomu, že jalovec je keř a dřevo z něj nedosahuje žádné extra velikosti, podařilo se mi sehnat největší sudy pouze desetilitrové. Abych trochu obešel ten malý objem sudů, rozhodl jsem se, že do nich dám gin neředěný, přímo v síle, kterou vydestiluji a ředit na potřebnou lihovitost budu až po maturaci. A to byl ten omyl!

Dřevo obsahuje fůru složek, které ovlivňují chuť destilátu, ale nejsou ve vodě rozpustné, za to v alkoholu ano. Takže se v ginu při lihovitosti nad 80 % uvolní to nejlepší ze sudu a to i chutě, které by se při lihovitosti pod třeba 50 % neuvolnili. Ta chyba v mém uvažování se projevila při ředění toho vystařeného destilátu. To, co se v alkoholu rozpustí, ale ve vodě ne, tak se při ředění vysráželo a ten chuťově vynikající destilát byl najednou zakalený, nevzhledný. Přitom ta chuť byla exklusivní.

Z podpulťáka až k nejexkluzivnější láhvi v portfoliu

Tak jsem ten původní silný destilát odložil bokem a gin ke staření jsem dával do soudků při lihovitosti pod 50 %. A tu chuťovou nádheru jsem po troškách pocucával s kamarády a občas dal ochutnat hostům při degustacích jako takovou raritu.

A protože ta chuť a síla dřeva v tom extra silném destilátu vytvořila něco chuťově extrémně dobrého, tak když jsem po roce dovezl další sudy, rozhodl jsem se, že z nich opět z prvého použití vyrobím opět tu „plnou sudovou sílu“.