Pražský větrník z Brna

Robert Urbánek

Větrník – typický zákusek, který by neměl chybět v žádné cukrárně. A teď taky likér, který vznikl spoluprací Roberta z Little Urban Distillery a Toma s Lukášem z kultovní cukrárny Myšák. Vytvořili jsme likér, který má reprezentovat to, co je pro Myšáka chuťově typické. Jsou to například chutě, které cítíte na jazyku, když si pochutnáváte na jejich vyhlášeném poháru nebo větrníku. 

Sympaticky samovolný vznik spolupráce

Už si ani nevzpomínám, kdy přesně se u mě objevil Tomáš z cukrárny Myšák. Přišel jako jeden z účastníků do naší destilérky na event Vypal si svůj Gin. A vlastně až na konci večera mi řekl, kdo je a co dělá. Tomáše žejmě natolik zaujalo to, co jsme běheme eventu "vypálili", že jsme hned začali domlouvat spolupráci naší destilérky a legendární cukrárny Myšák. Napřed sice velmi obecně, později už však čím dál konkrétněji. Nápadů bylo spousta. Všechny se motaly kolem ginu a jeho věrohodného spojení s cukrárnou.

Nemusí být všechno gin, co chutná

Nakonec jsme se shodli, že přestože v přístupu k surovinám, produktu i zákazníkům si velmi rozumíme, tak je spojení gin+cukrárna pořád trošku šroubované. V momentu, kdy jsme si ale přiznali, že typickým alkoholem pro cukrárnu je likér a ne gin, tak bylo jasno. Kluci z Myšáka byli až překvapení, že já, který se celou dobu prezentuji výhradně jako výrobce ginu, jsem ochoten se pustit do výroby likéru. A to hlavně proto, že likér, obzvláště lokální, většinou nemá vnímání něčeho prémiového. To pro mě byla ale spíše výzva. A tak jsme začali společně tvořit něco, co do cukrárny skutečně patří.

Jak by měla chutnat cukrárna Myšák v láhvi?

Právě otázka "co má být typický chuťový profil Myšáka" vyvstala hned v zápětí. Ze společných dialogů jsme vytvořili kombinaci karamelu, griliáše z piemontských lískových oříšků, fermentované madagaskarské vanilky a kávy, kterou speciálně pro Myšáka praží v Nord Beanu. 

Z jednotlivých surovin jsme pak podle tradičních postupů vyrobili tinktury, které jsme následně míchali tak, aby se co nejvíce výsledný chuťový profil podobal chuťovému zadání. Nechtěli jsme totiž nějaký další, z řady těžko rozlišitelných, oříškových nebo kávových likérů. Chtěli jsme něco, co bude mít ambici se stát opravdu typickým likérem.


A jak se to podařilo? O tom se můžete přesvědčit v cukrárně Myšák na Vodičkově nebo přímo na našem e-shopu

Likér Myšák