Historie a vývoj ginu podle Boba - Původ Ginu

Robert Urbánek

Původ ginu

Kapitola 1: Původ ginu

Gin je dnes známý a oblíbený po celém světě, ale jeho kořeny sahají až do středověké Evropy, kde se destilace alkoholu poprvé objevila. Tato kapitola se zaměřuje na původ ginu, jeho vývoj z léčivých a lékařských kořenů až po jeho dnešní roli oblíbeného a rozmanitého nápoje.

1.1 Středověká destilace a vývoj alkoholu

Destilace alkoholu se poprvé objevila v Evropě ve 12. a 13. století, kdy se alchymisté a lékaři začali zabývat výzkumem a výrobou destilátů pro léčebné účely. Během tohoto období se výroba alkoholu značně rozšířila a zlepšila, což vedlo k objevení mnoha nových druhů alkoholických nápojů, včetně předchůdců dnešního ginu.

1.2 Léčivé kořeny ginu

Jeden z hlavních důvodů pro vývoj ginu byly jeho léčivé vlastnosti. Juniperus communis, který je hlavní složkou ginu, byl ve středověku známý pro své léčivé účinky a byl často používán jako prostředek k léčbě různých onemocnění, jako jsou revmatismus, žaludeční potíže a infekce močových cest. Destilace alkoholu s jalovcem a dalšími bylinkami a kořením zlepšila chuť těchto léčivých přípravků a zvýšila jejich účinnost.

1.3 Genever a první giny

První gin, jak ho známe dnes, se vyvinul v Nizozemsku ve 16. století pod názvem "genever" nebo "jenever". Genever byl silný alkoholický nápoj destilovaný z obilí a ochucený jalovcem a dalšími bylinkami a kořením. Postupem času se genever stal stále populárnějším a začal být vyráběn větším množstvím destilérů. V 17. století se genever stal oblíbeným nápojem v Anglii, kde byl znám jako "gin".

1.4 Gin se šíří po celém světě

V průběhu 17. a 18. století se gin šířil do celého světa, když se stával stále populárnějším nápojem v různých zemích a kulturách. Gin se stal oblíbeným nápojem v Anglii během 18. století, když země zažila tzv. "šílenství ginu". Během tohoto období byl gin považován za levný a dostupný nápoj a byl spojován s neřestí a chudobou.

1.5 Gin a Britské impérium

Gin hrál důležitou roli v Britském impériu, když se stal oblíbeným nápojem britských námořníků a kolonistů. Byl široce používán jako prostředek k udržení zdraví, zejména v tropických koloniích, kde byl gin často míchán s tonikem obsahujícím chinin, který byl známý pro své léčivé vlastnosti a ochranu proti malárii. Tento koktejl, známý jako gin a tonik, se stal jedním z nejznámějších a nejtrvalejších nápojů spojených s ginem.

1.6 Moderní vývoj a oživení ginu

V 19. a 20. století prošel gin řadou změn a inovací, které ovlivnily jeho výrobu, styl a chuť. Nové metody destilace, jako je například patentová destilace, vedly k vývoji nových druhů ginu, jako je Londýnský suchý gin, který se stal jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších stylů ginu.

V posledních desetiletích došlo k oživení zájmu o gin, když se stále více spotřebitelů začalo zajímat o kvalitu, rozmanitost a historii ginu. To vedlo k nárůstu počtu malých destilérů a řemeslných ginů, kteří experimentují s novými přísadami, technikami a stylem. Díky tomuto oživení se gin stal jedním z nejdynamičtějších a nejvíce inovativních alkoholických nápojů na trhu.

V této kapitole jsme se seznámili s původem ginu, jeho léčivými kořeny a vývojem od středověké Evropy až po současnost. V následujících kapitolách se podrobněji seznámíme s různými typy ginu, metodami výroby a dalšími aspekty této fascinující historie.