Historie a vývoj ginu podle Boba - Holandsko a genever

Robert Urbánek

Holandsko a genever

Kapitola 3: Holandsko a genever

V této kapitole se podíváme na vztah mezi Holandskem a ginem, zejména na genever, který je považován za předchůdce dnešního ginu. Prozkoumáme historii a vývoj geneveru v Holandsku a jeho vliv na gin jako celkový průmysl.

3.1 Historie geneveru v Holandsku

Genever má své kořeny v Holandsku a jeho historie sahá až do 16. století. Původně byl genever vyráběn jako léčivý alkoholický nápoj, který měl pomáhat při léčbě různých neduhů, jako jsou zažívací potíže a revma. Vyráběl se z obilných destilátů, které byly ochuceny jalovcem a dalšími bylinami a kořením.

3.2 Genever a jeho vliv na gin

Genever, jako průkopník ginu, měl zásadní vliv na vývoj ginu, jak jej známe dnes. Když se genever dostal do Anglie během 17. století, angličtí destiléři začali experimentovat s vlastními verzemi tohoto nápoje, což nakonec vedlo k vytvoření prvního anglického ginu. Genever a jeho výrobní metody se staly základem pro pozdější styly ginu, jako je Londýnský suchý gin.

3.3 Styly geneveru: Oude a Jonge

Existují dva hlavní styly geneveru: oude (starý) a jonge (mladý). Oude genever má silnější chutě a vůně, zatímco jonge genever je lehčí a mírnější. Oude genever je považován za tradičnější a autentičtější styl, zatímco jonge genever je modernější a přístupnější variantou.

Oude genever se vyrábí z vyššího podílu obilného destilátu, což mu dodává plnější a bohatší chuť. Je také zrazen v dubových sudech, což přidává další vrstvu chutě a vůně. Jonge genever obsahuje menší podíl obilného destilátu, což znamená, že je lehčí a jemnější. Má také méně výrazné aroma jalovce, což z něj činí univerzálnější a snáze míchatelný nápoj.

3.4 Genever na mezinárodním trhu

Genever má na mezinárodním trhu alkoholických nápojů stále sil

pokračuj prosím

nou přítomnost, ačkoli není tak rozšířený jako gin. Holandské a belgické značky geneveru jsou vysoce ceněny pro svou kvalitu a autenticitu. Některé z nejznámějších značek geneveru zahrnují Bols, Diep9, Rutte a Korenwijn.

3.5 Genever v koktejlech

Genever je také používán v řadě koktejlů, zejména v těch, které vycházejí z historických receptur. Jedním z klasických koktejlů s geneverem je Dutch Courage, který kombinuje genever s citronovou šťávou, cukrovým sirupem a angosturou. Jinými oblíbenými koktejly s geneverem jsou Martinez, Improved Holland Gin Cocktail a Genever Collins.

3.6 Revival geneveru

V posledních letech zaznamenává genever obrození, které souvisí s rostoucím zájmem o historii a tradici alkoholických nápojů. Nové značky geneveru a koktejlové bary, které se specializují na tento nápoj, přitahují zákazníky, kteří hledají autentické a unikátní chuťové zážitky. Stejně jako gin zažívá genever své vlastní „revival“ a stává se stále populárnějším mezi milovníky alkoholu.

V této kapitole jsme se podrobněji podívali na Holandsko a genever jako základní kámen v historii ginu. Přes svůj vliv na gin a svou bohatou historii zůstává genever relativně neznámým nápojem mimo svou domovskou zemi. Nicméně, s rostoucím zájmem o historii a tradici alkoholických nápojů, genever si pomalu, ale jistě nachází své místo na mezinárodním trhu a v srdcích milovníků ginu.