Historie a vývoj ginu podle Boba - Druhy ginu

Robert Urbánek

Druhy ginu

Kapitola 2: Druhy ginu

V průběhu historie se gin vyvinul v různých směrech, což vedlo k vytvoření mnoha jedinečných stylů a typů. V této kapitole se podíváme na hlavní typy ginu, které se vyvinuly v průběhu staletí, a jejich charakteristické rysy.

2.1 Genever

Jak jsme již zmínili v předchozí kapitole, genever je považován za předchůdce moderního ginu. Pochází z Nizozemska a Belgie a je charakteristický svou silnou chutí a vůní jalovce, která se kombinuje s obilným základem a různými bylinami a kořením. Existují dva hlavní styly geneveru: oude (starý) a jonge (mladý). Oude genever má silnější chutě a vůně, zatímco jonge genever je lehčí a mírnější.

2.2 Old Tom

Old Tom je starodávný britský styl ginu, který byl populární v 18. a 19. století. Je sladší než moderní gin a má charakteristickou kočičí hlavu (často zlatou) na etiketě nebo lahvi. Old Tom byl často používán v klasických koktejlech, jako je Tom Collins, a v současnosti zažívá obrození díky zájmu o historii a tradici ginu. Tomuto gin budeme věnovat samostatnou kapitolu.

2.3 London Dry gin

London dry gin je nejznámější a nejrozšířenější typ ginu na světě. Je charakteristický svou suchou, čistou chutí a výrazným aroma jalovce. London dry gin je základem pro mnoho klasických koktejlů, jako je gin a tonik, martini nebo negroni. Ačkoli název "Londýn" odkazuje na místo, kde tento styl ginu vznikl, může být dnes Londýnský suchý gin vyráběn kdekoli na světě. Tomuto gin budeme věnovat samostatnou kapitolu.

2.4 Plymouth gin

Plymouth gin je další britský styl ginu, který pochází ze města Plymouth na jihu Anglie. Plymouth gin je mírně sladší a plnější než Londýnský suchý gin, ale stále si zachovává výraznou chuť jalovce. Dříve byl Plymouth gin oblíbeným nápojem britského námořnictva, dnes je vysoce ceněný milovníky ginu a barmeny po celém světě.

2.5 Navy Strength gin

Navy Strength gin je silnější verze ginu, který má vyšší obsah alkoholu, obvykle kolem 57 % obj. Tento styl ginu se vyvinul v britském námořnictvu, které požadovalo silnější gin pro své námořníky. Navy Strength gin je známý svou intenzivní chutí a vůní, která se projevuje i při míchání s tonikem nebo v koktejlech. 

2.6 Sloe gin

Sloe gin je sladký likér na bázi ginu, který je ochucen plody  trnky obecné(sloe berries). Tyto plody přidávají sloe ginu jeho charakteristickou červenou barvu, trpkost a ovocnou chuť. Sloe gin se často pije samotný jako aperitiv nebo digestiv, ale také se používá v některých koktejlech, jako je Sloe Gin Fizz.

2.7 Nová škola ginu a řemeslný gin

V posledních desetiletích došlo k prudkému nárůstu počtu malých destilérů a řemeslných ginů, kteří experimentují s novými přísadami, technikami a styly. Tyto nové giny často nabízejí netradiční a inovativní kombinace bylin a koření, které zahrnují různé druhy citrusových plodů, pepř, růže a další neobvyklé přísady. Díky tomuto vývoji je dnešní ginový trh bohatší a rozmanitější než kdy dříve.

V této kapitole jsme se seznámili s hlavními typy ginu, které se vyvinuly v průběhu staletí. Každý typ ginu má své jedinečné charakteristiky a použití, což odráží bohatou historii a rozmanitost ginu jako nápoje. V následujících kapitolách se podíváme na další aspekty ginu, jako je jeho výroba, destilace a použití bylin a koření.